În articolul de azi mi-am propus să abordez vedeta acestui sezon şi anume soarele şi efectele acestuia asupra noastră. Ştim cu toţii că expunerea îndelungată la soare sau mai bine zis la razele UV are anumite efecte asupra corpului nostru. Chiar dacă în ultimii ani se fac adevărate campanii despre efectele nocive ale soarelui, azi mi-am propus să vă vorbesc despre tot ceea ce înseamnă expunerea la UV.

.

Pentru început vreau să subliniez faptul că expunerea la razele UV este foarte importantă şi totodată benefică. Iată câteva dintre efectele pozitive ale razelor UV:

1. Declanşează vitamina D - razele UV de la Soare sunt absolut necesare pentru ca organismul nostru să producă vitamina D. Vitamina D ajută la întărirea oaselor, muşchilor şi sistemul imunitar al organismului şi poate chiar să reducă riscul de a avea unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon.

2. În dermatologie expunerea la raze UV este utilizată în tratamentul unor afecțiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul deoarece razele UV încetinesc dezvoltarea celulelor pielii și ameliorează simptomele acestei boli.

3. Ajută la îmbunătăţirea stării de spirit – anumite cercetări sugerează faptul că lumina soarelui stimulează glanda pineală din creier pentru a produce anumite substanțe chimice numite "triptamine". Aceste substanțe chimice au rolul de îmbunătăți starea de spirit.

4. Sunt utile pentru dezinfecţie şi sterilizare - razele UV pot în mod eficient să "ucidă" microorganismele, cum ar fi viruşi şi bacteriile. Pentru a distruge microorganismele, razele UV pătrund în membrana celulelor, distrugând Adn-ul, și așa opresc capacitatea lor de a se reproduce și înmulți. Acest efect distructiv explică de ce putem folosi lămpi bactericide UV.

Acum, legat de efectele nocive ale razelor UV cred că ştim cu toţii că principalele efecte negative sunt îmbătrânirea prematură a pielii, deteriorarea ţesuturilor expuse prin pierderea elasticităţii şi nu în ultimul rând riscul de a dezvolta cancer de piele. Conformul ultimelor date mai mult de 90 % din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare sau la radiaţii UV.

Pe lângă acestea ar mai fi de adăugat încă două efecte negative ale expunerii la razele UV şi anume:

1. Efectele negative asupra sistemului imunitar - supraexpunere la radiații ultraviolete are un efect nociv asupra sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă cred că arsurile solare pot schimba distribuţia şi funcţionarea celulelor albe din sânge, cu până la 24 de ore după expunerea la soare.

2. Efectele negative asupra ochilor - expunerea prelungită la ultraviolete (ex: expunerea pe şezlonguri) pot provoca un proces de "ardere" a suprafeței ochiului, numit foto cheratită. Efectele dispar în câteva zile, dar poate duce la complicații mai târziu.

Însă toate efectele negative pot fi anulate prin folosirea produselor cu factor de protecţie.

Produsele cosmetice cu factor de protecţie au inscripţionate pe flacon:” protectie UVB şi/sau protective UVA “ Care este diferenţa?

Razele UVA sunt razele UV cele mai puternice, acestea fiind prezente în atmosferă indiferent de anotimp. Ele sunt atât de puternice încât pot penetra atât hainele, umbrelele de soare sau lentilele ochelarilor. Spre deosebire de cele UVB ele pot pătrunde până în cel mai adânc strat al pielii şi anume dermă.

Razele UVB sunt razele ce le simţi mai ales pe perioada verii în special la orele prânzului. Ele nu sunt la fel de puternice ca şi cele UVA ,însă sunt mult mai nocive, ele fiind responsabile pentru arsurile solare, pentru pigmentarea pielii dar mai ales pentru apariţia cancerului de piele.

Un alt aspect legat de produsele pentru protecţie UV este acela legat de SPF =” SUN PROTECTION FACTOR”. Acest factor se referă la gradul de protective pe care îl oferă produsul respectiv, astfel încât un produs cu factor mare (ex SPF 50) protejează pielea în procent de 98 %.

.

Ce ar trebui să reţii din acest articol este faptul că Soarele este benefic, iar expunerea noastră la razele UV este foarte importantă. Însă este OBLIGATORIU să ne protejăm cu ajutorul produselor cosmetice destinate expunerii la UV.

Foarte IMPORTANT de reţinut:

- Întotdeauna să informezi medicul atunci când urmezi un anumit tratament şi doreşti să te expui la soare, deoarece anumite medicamente (antibiotice, antidepresive, medicamentele pentru acnee, etc) poate crește sensibilitatea pielii

. - Întotdeauna pe perioada verii atât crema de faţă cât şi fondul de ten pe care-l foloseşti să aibă un factor de protecţie cât mai mare, de regulă minim un 15 SPF.

Ioana P - Beauty advisior @ canar