Daca in articolul precedent am discutat despre termenul de valabilitate al produselor de machiaj, azi voi trece in revista cateva lucruri despre termenul de valabilitate al produselor cosmetice. Marcajul ( 6M, 12 M, 24 M) 

inscriptionat pe ambalaj este acelasi ca si la produsele de makeup insa exista cate lucruri notabile legate de valabilitate acestora.

1.Cremele hidratante

Atat cremele pentru fata cat si cele pentru ochi expira undeva intre 6 luni si 1 an .Daca crema este prevazuta cu pompita atunci termenul de valabilitate poate creste si asta deoarece fiind inchisa ermetic nu pot ajunge bacterii, tocmai de aceea cremele ambalate in borcane trebuie aruncate dupa 6-9 luni de la deschidere. Pericolul in ceea ce priveste cremele expirate nu este doar legat de slaba lor eficienta, ci si de faptul ca acestea pot produce iritatii si posibile infectii bacteriene.

 

 

 

2. Cremele Anti-rid si cremele pentru acnee

Termenul de valabilitate al acestor tipuri de creme este dat de catre ingrediente, insa in general acestea rezista pana la 1 an. Agentia pentru Sanatate mentioneza faptul ca produsele anti - acnee contin peroxid de benzoil si de aceea termenul lor de valabiliate este de maxim 3 luni de la deschidere. Cremele anti-rid contin de regula antioxidanti, cum ar fi retinolul, acidul glicolic si vitamina C , ingrediente care reduc considerabil termenul de valabilitate si de aceea este recomandat sa fie inlocuite la 6 luni.

 

3. Cremele cu factor de protective UV

Legat de cremele cu factor de protectie solara , termenul acestora este foarte bine reglementat : FDA (Food and Drug Administration) recomanda ca acestea sa fie inlocuite la maxim 1 an si sa fie intotdeauna ferite de caldura, de preferinta se depoziteaza in frigider. Asa ca daca vara asta ai uitat crema solara pe plaja e de preferat sa o arunci, asta pentru sanatatea pielii tale.

 

4. Lotiuni tonice- geluri de curat

Produsele destinate curatarii tenului, sau lotiunile tonice rezista pana la maxim 1 an de la deschidere. Insa aceastea trebuie inlocuite de indata ce observi ca mirosul sau consistenta sunt modificate.

 

5. Sapunuri si geluri de dus

Sapunul este unul dintre cele mai rezistente produse cosmetice, chiar daca este un produs solid sau lichid rezita 3 ani . Unele sapunuri pot expira mai repede de acest termen si asta daca contin uleiuri esentiale.

 

6. Deodorantul si deo-roll

Deodorantul / anti - perspirant este cel mai rezistent produs cosmetic, acesta rezista chiar mai bine de 3 ani ,fie ca e vorba de un deo stick sau un deo roll. Deodorant antiperspirant nu isi poate pierde din eficacitate si nici nu poate fi expus riscului de infectare bacteriana si asta deoarece el in sine este un produs anti-bacterian.

 

Pentru ca produsele cosmetice sa dureze cat mai mult posibil este indicat sa fie depozitate departe de caldura, lumina soarelui, umiditate si aer.Iar daca produsul nu este prevazut cu pompita atunci asigurate ca ai mainile curate inainte de utilizare, astfel incat sa nu il contaminezi cu bacterii.

 

DE RETINUT!

Daca un produs miroase sau are o textura ciudata trebuie schimbat imediat, asta pentru siguranta sanatatii tale. Mirosul unui produs cosmetic este foarte important , deoarece mirosul este prima caracteristica ce se modifica cand un produs este exipirat.

 

 

Ioana P. - Beauty Advisior @Canar